Past years blog posts

29. Toukokuuta 2015 – Maira Lindeberg

Danakosha ja Madventures lievittämässä Nepalin hätää

field_tent

Olen käynyt Nepalissa melkein joka vuosi sen jälkeen, kun rupesin buddhalaiseksi ja liityin Danakoshaan. Tämä sekasortoinen pieni maa levittäytyy loputtomille vuorenpenkereille mahtavien vuorojonojen hohtavan valkoisten huippujen kruunaamana. Missä tahansa on hiemankin tasaista maata, siihen on pystytetty jonkin etnisen ryhmän uskonnollinen pyhättö. Jumaluudet ja henget ovat vahvasti läsnä ihmisten arjessa uhrausten vastaanottajina ja oppaina, sekä unissa että elävinä olentoina. Nepalissa minun on helppo nähdä aineeton itseni.

Suomen reissukansan ykkössuosikit Riku ja Tunna os. Madventures ovat telkkariohjelmissaan jäljestäneet noita näkymättömiä voimia ja niiden kansoja jo toistakymmentä vuotta, viidessäkymmenessä maassa, vuorilla ja viidakoissa, sielunmaisemissaan ja muissa vaikeakulkuisissa maastoissa ja saaneet mukaansa satojatuhansia faneja. Tällä tavalla, eri reittejä pitkin kulkien hullut Madventuristit ja Danakosha osuivat samaan mielentilaan juuri kun Himalajan ja Intian mahtavat mannerlaatat yhtäkkiä törmäsivät toisiina lounasaikaan, lauantaina 25.4.

Valtava maanjäristys, toinenkin, ja viikkoja kestänyt jälkijäristysten aalto, vapautti käsittämättömän määrän energiaa. Se heilutti maailmaa vuorten huipuille asti ja luhisti puolitoista miljoonaa taloa kokonaan tai osittain. YK:n arvion mukaan 8,1 miljoonaa ihmistä tarvitsee nyt humanitääristä apua ja 1,9 miljoonaa ruoka-apua. Vaikeimmin tuhoutuneilla alueilla on vielä 315 000 ihmistä avun ulottumattomissa ja 75 000 ihmistä ei tavoita edes helikopterilla. Yksi amerikkalainen helikopteri yritti ja syöksyi. Yli tuhat luostaria ja temppeliä tuhoutui täysin. Ainoana onnena onnettomuudessa oli viikonpäivä ja kelloaika. Suurin osa ihmisistä oli ulkosalla vapaapäivänvietossa, -paitsi monet äidit jotka olivat keittiöpuuhissa.

Yhteinen ystävämme Dayan soitti Lamagaunin kylästä: Pakko auttaa! -Lähettäkää hei, vaikka 15 telttaa…täällä sataa, ihmiset eivät uskalla mennän taloihinsa, ne ovat halki …meillä on kylmä.

Parin päivän päästä alkoi tuhojen laajuus selvitä kaikessa kauheudessaan, mutta jälkijäristysten allon vanavedessä nousi myös mahtava myötätunnon ja auttamisen halu. Madventuresin FB-sivun herättämänä kymmenet firmat ja tuhannet ihmiset kautta maan lähtivät aid-talkoisiin ja keräykseen alkoi virrata niin rahaa kuin tavaraakin.

-En voi kuin sanoa että on liikuttavaa ja hämmentävää nähdä tällaista myötätunnon joukkovoimaa, sanoi Tunna.

Itse läksin Nepaliin. Veimme telttoja, työkaluja ja rahaa, jolla sai hankittua hyttysverkkoja, muoveja, kattopeltejä yms. mitä sattoi löytää. Nepalin hallitus pystyy tuottamaan satunnaiselta vaikuttavia päätöksiä ulkomaisen avun ottamisesta ja kieltämisestä tai verottamisesta. Tiedot päätöksistä vaihtelevat päivittäin. Siksi oli tärkeätä tehdä avustussopimukset suoraan avunjakelijan kanssa. Siispä teimme sopimukset paikallisten tunnettujen toimijoiden kanssa. Nukuin hyvin.

house_tent.jpg

Jälkijäristykset tuntuivat ohittavalta raitiovaunulta kotinurkilla. Ihmettelin miksi talonväki ryntäili ulos. Lopulta ymmärsin minkälaista traumaattista stressiä luonnonkatastrofi voi synnyttää. Melkein kaikilla oli pyörrytystä. Osalla on vakavia psyykkisiä traumoja.


July 13th, 2014

Charity dinner with H.H. Taklung Tsetrul Rinpoche

Danakosha Aid is hosting a CHARITY DINNER on 27th of July in Restaurant Grill it!, Radisson Blu Royal Hotel, in Helsinki. Our very special guest will be His Holiness Taklung Tsetrul Rinpoche!

Dinner includes delicious vegetable dishes:

Starters:

  • Vegetable-quinoa salad
  • Fruit-halloum cheese salad
  • Roasted beetroot
  • Marinated olives
  • House bread and spread

Main Course:

  • Falafel steaks and herb-youghurt sauce
  • Rataotuille
  • Basmati rice

Coffee / Tea

Dinner card price is 50 €. By joining charity dinner you will support our education project.

Make your reservation by 18th July – number of seats is limited!

Read more about His Holiness Taklung Tsetrul Rinpoche: http://www.lotusgardens.org/visitingteachers/KyabjeTaklungTsetrulRinpoche.cfm

http://danakosha.fi/news/Konchog-Chidu-2014/biography.html


16th Feb, 2014

The original paintings of calendar 2014 for sale!

Some of the wonderful pictures of our calendar 2014 (the cover, April, January, February and March) are for sale as original paintings. The common theme of all paintings is “meditation on impermenance”. The technique is combined photo and painting, rice paper on canvas. Sizes and prices: big one 41×33 cm 360 €, small 21×29 cm 280 €.

Also for sale Hong Liu-Sertti’s photograph pieces. The techinique is painting on ice and title “delightful memory”. Size 19,5×19,5 cm, price 100 €. The above mentioned artwork can be seen in Museokatu 17, Helsinki. For more information contact info@danakoshaaid.fi.

Pictures of the paintings (click for larger pictures):

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s